Een lelijke buitenmuur bekleden, zo doe je dat

Heb jij een lelijke buitenmuur en stoor jij je hieraan? Of wil je goedkoop je woning aanpakken en de waarde verhogen? Geef dan je buitenmuren een frisse en aantrekkelijke uitstraling met buitenpanelen van Aku Woodpanel. Een goedkopere oplossing vind je niet. Hieronder leggen we precies uit hoe jij je lelijke buitenmuren kan bekleden.

Het bekleden van de buitenmuur

Met onze buitenpanelen bekleed je als het ware de muren. Er zijn natuurlijk ook andere opties om in te zetten om de buitenkant van de woning aan te pakken. Je kunt gebruik maken van kunststof bekleding, de muren voorzien van stucwerk of schilderwerk aanbrengen.

Entree met buitenpanelen

Het bekleden van de buitenmuren met houtlook panelen biedt zowel een stijlvolle uitstraling als praktische voordelen. De stappen die je moet nemen bij installatie zijn eenvoudig en het resultaat is onmiddellijk zichtbaar. Dit bespaart een hoop tijd en moeite. De kosten voor het bekleden van je woning met onze buitenpanelen zijn lager dan je zou verwachten. In onderstaand stappenplan nemen we je mee in het proces van installatie.

Stap 1: Kies de gewenste kleur

Als eerste kies je de gewenste kleur paneel. In ons assortiment hebben wij momenteel vier kleuren buitenpanelen: eiken, berken, steengrijs en zwart. De panelen zijn gemaakt van hoogwaardig composietmateriaal, met een mooie 3D houtlook en houtnerfstructuur. Deze panelen zijn bestand tegen weersinvloeden, kleurvast en duurzaam.

buitenpanel zwart

Stap 2: Voorbereiden van de muur

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, glad en stevig is. Verwijder vuil en losse materialen, zoals afgebladderde verf of oud stucwerk. Repareer en egaliseer de ondergrond waar nodig.

Stap 3: Meet en plan

Meet de hoogte en breedte van het oppervlak waartegen je de buitenpanelen wilt installeren. Zorg dat de panelen gelijkmatig verdeeld zijn. Markeer waar de panelen moeten komen.

Stap 4: Installatie van de panelen

Begin onderaan en plaats het eerste paneel tegen de muur. De groefzijde dient naar binnen te worden gericht. Houd een opening van minstens 10 mm aan tussen het paneel en de grond. Dit dient voor een goede ventilatie en waterafvoer.

Boor de panelen voor om schade te voorkomen. Je kunt de panelen horizontaal of verticaal plaatsen. Zorg er in beide gevallen voor dat de tong van het nieuwe paneel in de groef van het vorige paneel past. Laat een opening van minstens 8 mm tussen de panelen in geval van uitzetting of krimp. Druk de panelen stevig tegen elkaar aan voor een strakke verbinding.

Herhaal deze stappen tot de gehele oppervlakte is bedekt. Zorg dat de panelen goed aansluiten en er geen openingen zijn tussen de panelen, behalve de voorgeschreven uitzettingsvoegen.

Tips bij het bekleden van je buitenmuur

1. Kies het juiste type composiet

Composietpanelen zijn er in verschillende soorten en stijlen. Het is belangrijk om een type te kiezen dat past bij de stijl van je woning en omgeving.

2. Zorg voor een goede voorbereiding van de ondergrond

Een goed voorbereide ondergrond zorgt ervoor dat de composietpanelen correct en duurzaam bevestigd kunnen worden. De ondergrond moet schoon, droog en vrij van oneffenheden zijn. Eventuele scheuren of gaten in de muur moeten eerst gerepareerd worden.

3. Houd rekening met ventilatie

Het is belangrijk om goede ventilatie te integreren bij het plaatsen van buitenpanelen. Dit voorkomt ophoping van vocht achter de panelen, wat schimmelvorming en beschadiging van de gevel kan veroorzaken. Zorg voor voldoende ruimte tussen de panelen en de muur om luchtcirculatie mogelijk te maken. Een geventileerde gevel verlengt de levensduur van zowel de panelen als de onderliggende muur.

4. Onderhoud en reinig de panelen regelmatig

Hoewel composietpanelen onderhoudsarm zijn, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om vuil en aanslag te verwijderen. Dit houdt de gevel er fris en nieuw uitzien. Gebruik een zachte borstel of doek om krassen te voorkomen. Vermijd agressieve chemische reinigingsmiddelen die de beschermlaag van de panelen kunnen aantasten.

vooraanzicht woning met buitenpanelen

5. Hoeveel tijd wil je besteden aan het onderhoud van je woning?

Wanneer je kiest voor buitenpanelen, bespaar je aanzienlijk veel tijd op het onderhoud van de buitenkant van je woning. Onze panelen hebben een levensduur van wel 25 jaar en zijn eenvoudig te onderhouden door ze enkel schoon te maken.

Wanneer je bijvoorbeeld schilderwerk of stucwerk toepast op de buitenkant van je woning, zul je dit regelmatig moeten onderhouden. Dit neemt een hoop tijd in beslag en brengt steeds opnieuw kosten met zich mee. Zo is schilderwerk onderhevig aan weersomstandigheden, waardoor het gaat afbladderen en verkleuren. Iedere 5 à 7 jaar zul je het schilderwerk opnieuw moeten (laten) doen om je woning te beschermen tegen schade en om het uiterlijk fris te houden. Voor stucwerk geldt dat het regelmatig moet worden gereinigd en gecoat.

Wat gaat dit kosten?

De gemiddelde kosten voor het bekleden van de buitenmuren met onze buitenpanelen zijn €45 per vierkante meter. Hiermee doe je eenmalig een investering voor de komende 25 jaar. Deze oplossing is vaak kosteneffectiever vergeleken met andere renovatiemethoden.

De kosten voor stucwerk aan de buitenkant van een woning kunnen oplopen van €45 tot €100 per vierkante meter en heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar, afhankelijk van het onderhoud, de kwaliteit van het werk en de weersomstandigheden. Het stucwerk zul je regelmatig moeten reinigen, coaten en daarbij moeten scheuren snel gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen.

De kosten voor schilderwerk aan de buitenkant van een woning kunnen oplopen van €30 tot €50 per vierkante meter en heeft een levensduur van 5 à 7 jaar, mede afhankelijk van het type verf dat is gebruikt, de kwaliteit van het werk en de weersomstandigheden.

Vijf voordelen van het bekleden van je buitenmuur

  1. De uitstraling van de woning verbetert aanzienlijk.
  2. Onze buitenpanelen zijn ruim 25 jaar onderhoudsvrij, met minimale slijtage en vervaging.
  3. Een extra buitenlaag isoleert beter, wat kan resulteren in energiebesparing.
  4. Een aantrekkelijk uiterlijk van je woning verhoogt de marktwaarde van je woning.
  5. De inzet van buitenpanelen geeft minder onderhoud en is langdurig duurzaam.

Tips voor het verder stylen van je buitenmuur

  1. Voeg extra buitenverlichting toe om 's avonds de houttextuur van de buitenpanelen te benadrukken.
  2. Investeer in klimplanten om een natuurlijke groene muur te creëren.
  3. Overweeg het gebruik van seizoensgebonden decoratie om de buitenkant van je woning op te fleuren.

Met onze stappen en tips uit dit blog kun je een lelijke buitenmuur omtoveren tot een prachtige blikvanger. Dit verhoogt zowel de waarde als de uitstraling van de woning. De buitenpanelen van Aku Woodpanel bieden een veelzijdige, duurzame en visueel aantrekkelijke oplossing voor iedere woning. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!