Verbeter de akoestiek in huis

Galm en echo's in huis komen vaak door kale wanden en vloeren. Het geluid wordt weerkaatst van de ene naar de andere muur. Daardoor ben je sneller moe en geïrriteerd want je hersenen zijn in een rumoerige ruimte continu bezig met het filteren van het vele omgevingsgeluid. Maar heb je geen zin in een huis vol gordijnen, vloerkleden en schilderijen in je minimalistische interieur? Dan zijn akoestische wandpanelen wellicht de oplossing voor jou! Die staan niet alleen mooi in je interieur maar zijn ook geluidsabsorberend. De panelen worden kant en klaar in een standaardafmeting geleverd.

Wat is een akoestisch wandpaneel?

Een akoestisch wandpaneel is een geluidsabsorberend paneel. Het akoestische paneel zorgt ervoor dat de akoestiek in huis verbetert. Tegenwoordig hebben veel mensen een minimalistische, Scandinavische stijl in huis. Helaas zorgt dit er wel voor dat geluid continu weerkaatst wordt tegen de kale wanden en lege vloeren. Dit zorgt voor een vervelende galm in huis. Met een akoestisch wandpaneel haal je een stijlvolle geluidsdemper in huis. Het moderne paneel hangt in het zicht en is een echte aanwinst voor je interieur.

Hoe werkt een akoestisch wandpaneel?

Zoals hierboven al even benoemd werd is een akoestisch wandpaneel geluiddempend. Geluid weerkaatst tegen muren en wanden, en hoe groter de kamer, hoe meer galm je daardoor zult krijgen. De akoestiek in je huis is dan niet optimaal, en je hebt geluidsoverlast. Hier raak je snel vermoeit van doordat je hersenen continu de omgevingsgeluiden aan het filteren zijn.

Een akoestisch wandpaneel absorbeert het geluid waardoor het geluid dus niet weerkaatst. Het paneel bestaat uit drie verschillende lagen; vilt, een vezelplaat en daarbovenop latten van MDF met een melamine oppervlak. Het vilt zorgt ervoor dat het geluid gedempt en geabsorbeerd wordt en de vezelplaat breekt de geluidsgolven. Dit maakt de panelen een perfecte en stijlvolle oplossing tegen geluidsoverlast. Onze panelen zijn er in verschillende kleurstijlen:

  • black ash
  • klassiek eiken
  • klassiek eiken met zwart vilt
  • walnoot

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Nu je misschien wel hebt besloten dat je ook akoestische wandpanelen wilt aanschaffen wil je natuurlijk ook weten hoeveel je er nodig hebt. Allereerst is het de vraag of je een kleine echo of galm wilt verbeteren of juist een drastische oplossing nodig hebt. Voor een gemiddelde woonkamer met een plafond lager dan 3m geldt dat 25% van het vloeroppervlak al zorgt voor een goed verschil in geluid en geluidsabsorptie. Ga je voor een zeer goede akoestieke verbetering en is je plafond 3-5m hoog dan zit je rond 35% van het vloeroppervlak.

Waar plaats je de panelen?

Hoe dichter je de panelen plaatst bij de bron van de geluidsoverlast hoe beter de geluidabsorptie is. Hang de panelen bijvoorbeeld boven de zithoek of eettafel of plaats ze aan het plafond. Heb je zin in een DIY-project? Kijk dan eens naar de tips uit de blog over DIY-projecten met akoestische wandpanelen.

Kom je er onverhoopt toch niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen met professioneel advies.