3 tips om de akoestiek in huis te verbeteren

Heb je soms moeite om de mensen te verstaan tijdens een gezellig avondje met visite, is een programma op tv lastig te volgen of maken de kinderen die lekker in huis aan het ravotten zijn je oververmoeid? Of misschien vind je een strak en minimalistisch interieur wel prachtig, maar word je gek van de galm in huis. Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een slechte akoestiek in huis. In dit artikel vind je 3 tips om de akoestiek in huis te verbeteren.

Waardoor ontstaat galm in huis?

Galm in huis ontstaat door de weerkaatsing van geluid tegen gladde wanden en vloeren. Die geluidsweerkaatsing is het sterkste bij stenen of houten vloeren, grote ramen, gestucte muren en betonnen oppervlakten. Bij elke weerkaatsing wordt er een klein deel van het geluid opgenomen door de wand of vloer. Het geluid blijft net zo lang weerkaatsten tot er geen geluid meer over is om te weerkaatsen. In een grotere ruimte zul je dus ook meer last hebben van galm in huis dan in een kleinere kamer.

Wat de galm vooral zo vervelend maakt is dat de hersenen geluid filteren. Zit je bijvoorbeeld in een restaurant te praten met iemand, dan zorgen je hersenen ervoor dat het omgevingsgeluid eruit gefilterd wordt. Dat gebeurt ook in een huis waar veel galm is. Je kunt je wel voorstellen dat dat veel energie kost waardoor je snel vermoeid bent. Naast akoestische wandpanelen in de woonkamer, slaapkamer of kantoor zijn er ook andere opties om de akoestiek in huis te verbeteren.

Raamdecoratie

Heb je veel hoge of grote ramen in huis? Die zorgen ervoor dat het geluid weerkaatst waardoor er flink wat galm kan ontstaan. Hang er mooie gordijnen voor zodat het geluid wordt opgenomen door de stof of hang vitrage op.

Vloerkleden

Vloerkleden staan niet alleen gezellig in huis, ze zorgen er ook voor dat het geluid in de woonkamer gedempt wordt. Zo kun je toch genieten van een mooie, strakke en gladde vloer, maar heb je geen last van die vervelende galm.

Akoestische wandpanelen

Een mooie en betere oplossing, die ook bij een minimalistisch interieur prachtig tot zijn recht komt, zijn akoestische wandpanelen. De panelen zijn geluidsabsorberend waardoor de akoestiek in de woonkamer, slaapkamer of kantoor verbeterd wordt. Je kunt kiezen voor een los paneel, meerdere panelen over een hele muur of panelen aan het plafond. Daarnaast is het ook verstandig om de akoestische wandpanelen te plaatsen op de plekken waar je het meest last ervaart van de galm. Denk bijvoorbeeld aan boven de eettafel, of boven de bank.

Akoestische panelen in de keuken

Een keuken is vaak een kleine ruimte waardoor de geluiden van het koken al snel gaan weerkaatsen en het hol en leeg klinkt. Ben je op zoek naar akoestische wandpanelen voor in de keuken? Dan kun je de panelen het beste aan het plafond bevestigen. Heb je een open keuken? Dan helpen de panelen ook bij aan de akoestiek in de woonkamer.

Akoestische panelen op kantoor

Ook op kantoor kun je veel last hebben van slechte akoestiek. Vooral als er meerdere collega's aan het bellen of overleggen zijn heb je kans onrustig te worden en minder concentratie te hebben. Ook als je in een kleiner kantoor werkt is een goede akoestiek erg belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om tussenwanden aan te schaffen, maar akoestische wandpanelen zullen meer galm op kantoor wegnemen. Hang de panelen op aan het plafond voor het beste effect. Het geluid wordt zo goed geabsorbeerd en galm wordt een stuk verminderd waardoor jij je weer goed kunt concentreren.