DIY-projecten met akoestische wandpanelen

Wil je graag akoestische wandpanelen in je woonkamer, keuken of kantoor? Maar vind je de standaard panelen een beetje saai of kom je niet verder dan een wand met akoestische wandpanelen of panelen tegen de muur? Er zijn veel meer opties. Maak er bijvoorbeeld je eigen DIY-project van en creëer de mooiste akoestische schilderijen, een prachtig hoofdbord voor het bed of een stijlvolle radiator ombouw van. In dit artikel lees je hoe je die projecten aan kunt pakken.

Allereerst zijn er natuurlijk een aantal zaken die je klaar moet hebben liggen en waar je rekening mee moet houden. De panelen worden geleverd in een standaardmaat van 2400mm x 600mm x 22mm. Heb je een kleinere maat nodig dan zul je goed moeten meten en zagen. Heb je een langere lengte nodig dan zul je meerdere panelen moeten aanschaffen om zo de goede lengte te kunnen creëren.

  • Meetlint
  • Zaag
  • Schroeven of montagekit (bij zwart vilt zwarte schroeven gebruiken)
  • Waterpas
  • Potlood
  • Winkelhaak

Akoestiek schilderij met wandpanelen

Wil je liever een mooi schilderij in plaats van de standaard akoestische wandpanelen? Dat kan! Alles wat je nodig hebt zijn de wandpanelen en een schilderij naar keuze. Meet het schilderij op, en teken de afmetingen af op de akoestische wandpanelen. Zaag vervolgens de panelen op maat. Dan hang je eerst de panelen waterpas aan de muur, kijk hiervoor bij de montagepagina. Leg het schilderij op de kop op een doek of andere zachte ondergrond. Voor deze DIY heb je de montagekit nodig. Breng de kit aan op de randen en druk hem vervolgens stevig aan op de wandpanelen. That’s it!

Hoofdbord van akoestische wandpanelen

Heb je zin om de slaapkamer aan te pakken maar niet om veel geld uit te geven? Dan is het een leuk idee om zelf een hoofdbord te maken. Hierdoor krijgt de slaapkamer met een kleine verandering al een heel andere uitstraling. Bedenk of je de akoestische wandpanelen horizontaal of verticaal wilt plaatsen. Tip: met horizontale panelen lijkt een kleine slaapkamer al snel ruimer. De wandpanelen plaats je waterpas achter het bed, tegen de muur. Je maakt ze vast door schroeven of montagekit te gebruiken. Heb je voor zwart vilt gekozen? Zorg er dan voor dat je ook zwarte schroeven gebruikt. Dat valt namelijk een stuk minder op. Plaats het bed voor het hoofdbord en klaar is Kees.

Radiator ombouw van akoestische wandpanelen

Een ander gaaf idee, wat ook nog eens ideaal werkt voor de akoestiek in je woonkamer, is een radiator ombouw van akoestische wandpanelen. Meet eerst op hoe breed, hoog en diep de ombouw moet worden. Wil je er eerst een frame bij maken? Dan heb je wat extra latjes nodig. Zorg voor horizontale en verticale support. Vervolgens zaag je de panelen op de juiste maat. Plaats de panelen haaks op elkaar of zaag ze schuin af voor een wat strakkere look. Monteer de panelen met montagekit of met schroeven.

Heb jij nog leuke DIY-projecten of kun je niet wachten om met een van deze ideeën aan de slag te gaan? Laat het ons weten, maak voor en na foto’s, en wie weet krijg jij wel een plekje op onze website.

Bekijk hieronder onze DIY houten panelen

Akupanelen